Un escalfador d'aigua o una caldera és un dispositiu termodinàmic que utilitza energia per elevar la temperatura de l'aigua. Hi ha usos domèstics i comercials.
Entre els combustibles utilitzats es troben el gas natural, [gas propà], carbó i electricitat.Alternativament també es fa servir l'energia solar, bomber de calor (compressor) de frigorífics o de condicionadors d'aire, calor reciclatge d'aigües residuals i fins energia geotèrmica. En el cas de les aigües escalfades amb energies alternatives o reciclades, aquestes normalment es combinen amb energies tradicionals.
Els tipus d'escalfadors d'aigua més coneguts són:
- Escalfador de punt-> Molt petit, instal·lades al mateix lloc on requereix l'aigua calenta. Necessiten electricitat i s'activen per flux o amb un interruptor (aplicacions comercials o domèstiques)=1.500 watts a 5.000 W
- Escalfador de pas (sense tanc)-> apagats, sense consumir energia. S'activa mitjançant un sensor de flux i inicia el procés d'escalfament.

- Escalfador d'acumulació-> tenen un tanc i acumulen l'aigua per calentar-la (15L a 1000l). Utilitzen com a energia gas natural, gas propà (GLP), electricitat, carbó, llum solar, fusta o querosè.

- Caldera (per recirculació)-> sistemes més eficients per escalfar i proveir aigua calenta, mantenint una temperatura constant sense importar l'ús. Un sistema de caldera ben equilibrat pot proveir aigua calenta per a calefacció i per a ús directe simultàniament. Les calderes proveeixen vapor per a usos comercials i industrials de manera segura i eficient.Hi ha diversos tipus de calderes però en el seu concepte bàsic són envasos de metall (coure, acer inoxidable o ferro colat) per on circula l'aigua. Aquest envàs és travessat per barres calents. El combustible per escalfar aquestes barres pot ser gas, combustible fòssil, fusta, fissió nuclear o fins i tot resistències escalfadores si és elèctric. L'aigua circula, en alguns casos per mitjà d'una bomba d'aiguaa través de canonades . L'aigua no utilitzada torna a la caldera per reiniciar el cicle.

No hay comentarios:
Publicar un comentario